2019 “VERITAT i RAÓ”

2019 – “VERITAT i RAÓ”  (per verre la foto en gran pulsa AQUI)

Esmalt al foc sobre ferro, ferro negre i ferro polit. 

Cub vermell: 55x55x55 mm.

Estructura cúbica: 102x102x102 mm.

Base: 150x150x10 mm.

 

A partir de l’estiu de 2018 vaig pensar que calia anar una mica més lluny del que havia fet fins al moment. El descobriment dels escultors Enrique Asensi, Jaume Plensa, Jorge Oteiza i Eduardo Chillida, i el fet d’aprofundir en cada un d’ells, no només en les seves obres sinó també en el seu pensament i en la seva manera d’entendre la creació artística, va fer que em plantegés moltes coses.

Fruit de tot això va sorgir un tema: “Veritat i Raó”.

Deixant de banda que poden existir moltes veritats i que cada persona té la seva, el meu plantejament és més aviat una dicotomia: pensar en què es diferencien els dos termes i com fem servir cadascun d’ells en les nostres relacions interpersonals.

Vaig anar omplint folis i folis de reflexions, d’esborranys i de projectes. El tema anà prenent consistència i curiosament (…o no) les obres que anaven prenent forma dins el meu cap eren majoritàriament, per no dir totes, escultures: tenien tres dimensions.

En Roger Castells i els seus “ferros” hi tenen també molta culpa, perquè em van permetre materialitzar aquests pensaments. Les peces de ferro negre que havia “adoptat” del seu taller, les que ell em va fabricar i d’altres, van anar configurant l’univers on vaig exterioritzar el que ja s’havia convertit en un neguit, en un BATEC.

En general les obres poden ser finestres o miralls. Una finestra ens mostra com l’artista veu d’una determinada manera el que tots podem mirar: un retrat, un paisatge, una natura inmòvil (no m’agrada el terme “natura morta”), reconeixem el que tenim davant i coincidim en la seva descripció.

Un mirall és diferent. Enrique Asensi ho explica molt bé i la seva obra és impressionant. Us recomano que el busqueu per internet i llegiu les seves reflexions. En una obra mirall cada artista hi representa una part d’ell mateix, un sentiment, una reflexió, un estat d’ànim. Hi ha un moment en que l’obra es mostra per sí mateixa com el mirall dels nostres pensaments. En contemplar l’obra, el procés es produeix de forma inversa. Alguna cosa fa que l’espectador interioritzi el concepte i com un mirall, desperti dintre seu alguna sensació, remogui algun sentiment, fa que passi alguna cosa.

Crec que tant la peça que us mostro com tota la sèrie, són miralls. Ha estat una verdadera catarsi i un exercici a vegades esgotador, però del qual estic molt satisfet perquè crec que m’ha fet créixer com a persona i com artista.

Entendreu ara que no podia passar a explicar-vos l’obra sense aquesta “petita” introducció.

Veritat i Raó” té dos elements importants. Per una banda l’element central: un cub amb l’ànima de fusta (important, encara que no es pugui veure) i parets de ferro negre esmaltades al foc d’un vermell intens, de sang. Representa la Raó. Imagineu que parlem d’un tema amb una altra persona, aquest tema està representat pel cub. Situem mentalment el cub a l’alçada dels ulls i entre les dues persones que parlen. Davant nostre tindrem una de les cares del cub que veiem amb claredat. L’altra persona té davant, la cara oposada del mateix cub i, com nosaltres, la veu perfectament. Adoneu-vos però, que l’un no veu la cara del cub que l’altre té al davant. Mitjançant el raonament, explicarem al nostre interlocutor com és la nostra cara del cub, o sigui, el nostre punt de vista del tema que tractem. Podrem estar d’acord o no.

Per altra banda l’element perifèric: un altre cub més gran que envolta el primer. El cub el configuren arestes de ferro polit. Representa la veritat. Una veritat que els dos interlocutors veuen i que per tant ha de ser fàcil coincidir en la seva descripció.

El filòsof alemany Arthur Schopenhauer deia que a la veritat s’hi arriba per la lògica i a la raó per la dialèctica.

Ara doncs, us deixo reflexionar a vosaltres.

2 respostes a «2019 “VERITAT i RAÓ”»

  1. M’ha agradat molt l’explicació que fas del procés i de l’obra en sí.
    És un projecte que trobo molt enriquidor i bonic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *